У цяперашні час на Беларусі аплаткі на вігілійны стол выпякаюць сёстры розных законных супольнасцяў. Напрыклад, аплаткі, якія мы можам набыць у нашай святыні, прыгатавалі сёстры эўхарысткі з Браслава.
Усе аплаткі выпякаюцца па адзінаму рэцэпту: вада і мука вышэйшага гатунку. Рэцэпт здаецца вельмі простым, але само выкананне прыгожага вігілійнага хлеба не такое ўжо і лёгкае. Трэба паклапаціцца пра тое, каб аплатка мела снежнабелы колер, не крышылася пры транспарціроўцы і ламанні. Таму прыгатаванне аплатак патрабуе ўмення, адказнасці і вялікай стараннасці.
Спачатку рыхтеуцца цеста, з якога пры дапамозе спецыяльных машынак-прэсаў выпякаюцца лісты. Потым на працягу некалькіх гадзін яны набіраюцца вільгаці і адпраўляюцца пад прэс, таксама на некалькі гадзін. Потым пры дапамозе звычайных нажніц выразаюцца аплаткі.
У першую нядзелю Адвэнту ў касцёлах адбываецца асвячэнне аплатак, якія сёння, як і ў раннехрысціянскія часы, з’яўляюцца знакам супольнасці і сімвалам узаемнай любові і пашаны. Мы дзелімся аплаткай з самымі роднымі і блізкімі, жадаючы дабра, радасці і супакою.
Дзяленне аплаткай — гэта таксама форма прабачэння ўзаемных крыўдаў, сімвал згоды і паразумення. Няхай жа гэты сімвал будзе не проста сімвалам, але рэчаіснасцю ў кожнай нашай сям’і!
Жанна Закрэўская па матэрыялах каталіцкіх сайтаў